Вже місяць в українських закладах освіти діє реформа харчування. В меню мають додати нові страви, а деякі позиції прибрати взагалі. Ми дізналися, як впроваджують зміни в Бахмутській та Сіверській громадах та яка ситуація по області загалом.
До кінця 2021 року в усіх школах та дитячих садочках країни завершиться підготовчий етап реформи шкільного харчування. Дітям мають готувати сучасну, смачну і корисну для здоров’я їжу. Нові рецепти шкільних страв розробив український шеф-кухар Євген Клопотенко.
“Діти повинні будуть їсти за новими нормами. Це суперважка річ, але суперважлива для країни”, — розповідає Євген Клопотенко в інтерв’ю виданню Deutsche Welle.
Попереднє меню не змінювалося ще з радянських часів. Тепер же хочуть збільшити частку фруктів, овочів, м’яса, рибних страв та зменшити надмірну кількість жирів, солі та цукру.
До цієї мети йдуть поступово. Наприклад, у сіверському садочку “Сонечко” вже відмовилися від сосисок та ковбасних виробів, будь-яких консервів, зменшили кількість цукру та солі, а також поступово відмовляються від випічки.
“Ми намагаємося вводити більше овочів та фруктів, зараз якраз сезон. Молочних продуктів намагаємось більше давати, м’яса, риби”, — говорить медична сестра закладу Інна Зубова.
Втім у меню садочка все ще можна зустріти суп із пшоном, оладки та інші страви, якими годували ще пів століття тому.
Поступово реформу впроваджують і в Сіверській загальноосвітній школі № 1.
“Наші батьки, здобувачі освіти, педагоги задоволені харчуванням, яке проходить з 1 вересня. Це проміжний період. Зараз у нас затверджене меню, і кухарі на даному етапі вводять один день за новим меню. Готують кашу разом з відбивною, приготованою за новими технологіями”, — розповідає директорка школи Тетяна Подоляк.
Спеціально перенавчати людей для цього не треба, адже за їжу тут відповідає приватна фірма “Школярик”, пояснює начальниця відділу освіти Сіверської міської ради Світлана Зозуля.
“Від них залежить облаштування наших кухонь. Це посуд, це працівники кухонь, їх медогляд, всі санітарні аналізи, все інше. Це оплачує “Школярик”. Вони не є працівниками нашої громади, тобто їх працю теж оплачує “Школярик”. Ми з ними дуже плідно співпрацюємо”, — каже Світлана Зозуля.
Тими, хто серйозно готується до впровадження нової реформи, стали і школи Бахмутської громади. Наприклад, у ЗОШ №18 вже закупили обладнання, аби готувати їжу за новими технологіями.
“Ми маємо, безумовно, оновити обладнання на харчоблоках. Чому? Тому що обробка овочів і м’яса має бути специфікованою, тобто, для того, щоб зберегти всі вітаміни та поживні речовини, продукти мають оброблятися в пароконвектоматах”, — каже начальниця управління освіти Бахмутської міськради Наталя Дроздова.
Зараз у школі триває процес ремонту харчоблоку та його установка.
“18 школа, я думаю, буде раніше 1 січня впроваджена, як тільки завершаться роботи з устаткування цього обладнання, ремонтні роботи, як тільки почне працювати їдальня”, — додає Наталя Дроздова.
Таке ж обладнання невдовзі через портал Prozorro придбають і для Бахмутської школи №12. А далі візьмуться й за інші заклади освіти.
У Бахмутській громаді кухарів навчатимуть працювати на новітньому обладнанні. Вже зараз розробляють технологічні картки приготування шкільних страв за новим меню з урахуванням обробки овочів на відповідному обладнанні.
За даними департаменту освіти та науки ДонОДА, за меню Євгена Клопотенка наразі працюють 80 закладів освіти регіону. Решта має перейти на нове харчування з 1 січня 2022 року.
Читайте також: