новини: Культура

“Ми уявляли, що можемо вийти в будь-який момент. Просто не хочемо”, — згадує звільнена з полону Валерія Суботіна. Піксель жінка вперше одягнула у 2015-му, після першої окупації її рідного Маріуполя. З початком великої війни “Нава” пережила безперервні бомбардування бункерів Азовсталі, загибель коханого й сотень побратимів, а ще — знущання й голод у “почесному полоні”. Про жахи війни й неволі бійчиня розповіла у своїй першій прозовій книзі “Полон”, що нещодавно вийшла друком.  

Читати далі

Бахмут не вперше нівечить війна. Понад 80 років тому місто вже доводилося відновлювати після масштабних боїв. За це взялися майже одразу після звільнення від нацистів. Деякі будівлі зникли назавжди, а щось поступово відбудовували. Згодом з’являлася й нова інфраструктура. Наче фенікс, місто зуміло відродитися, та на це знадобилося чимало років. Як руйнували та відбудовували Бахмут під час і після Другої світової, що про ті часи пам’яють бахмутяни та які є ідеї з відновлення міста після деокупації від росіян — розповідаємо далі. 

Читати далі

Документальний фільм “Білий янгол — кінець Мар’їнки” отримав одразу дві нагороди в США. Йдеться про “золото” та Гран-прі телекінопремії New York Festival. Стрічка розповідає про евакуацію мирних жителів та знищення росіянами міста Мар'їнка.

Читати далі

Заняття з петриківського розпису у неділю, 21 квітня, проведе бахмутська майстриня Тетяна Лаптєва. Безкоштовно відвідати його можуть переселенці з Бахмута, що мають відповідну довідку. Як зареєструватися на подію — читайте далі.

Читати далі

Йдеться про Альбіну Горобець, ученицю Краматорської школи №10, яка взяла участь у ХХІІІ Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості та перемогла в одній із номінацій.

Читати далі

Жертву катувань росіян підтримали представники проєкту The Reckoning Project (TRP) та допомогли звернутись до одного з міжнародних судів, щоб ті покарали Росію. Такі позови допомагають Україні доносити правду про російські воєнні злочини на світовій арені.  

Читати далі

За два роки повномасштабного вторгнення окупанти зруйнували понад 100 церков та інших релігійних споруд в Донецькій області. Ці дані можуть враховувати не усі споруди, адже більшість з них знаходяться у тимчасовій окупації та зоні бойових дій.

Читати далі

“Видавництво Старого Лева” випустить збірку поезії “Свідчення” письменниці Вікторії Амеліної, яка загинула в липні 2023 року через російський обстріл Краматорська. Книгу упорядкувала її подруга, менеджерка Софія Челяк спільно з чоловіком загиблої Олександром. Ілюстратором збірки став іконописець і реставратор Данило Мовчан.

Читати далі

Заклад, де люди з порушеннями зору можуть отримати допомогу в опануванні комп’ютерів, вже має дисплей Брайля.

Читати далі

У 2023-му обласна влада заявила про те, що Святогірська лавра може перейти у власність ПЦУ. Минув майже рік і зрушень не сталося. Тепер в ОВА пояснюють, що закони України не дозволять змінити власника релігійної перлини Донеччини.

Читати далі

Журналіст та письменник Станіслав Асєєв, який нещодавно добровільно доєднався до ЗСУ, повідомив про номінацію англійського перекладу його книги на премію PEN America Translation Prize.

Читати далі

Фахівці продовжують фіксувати атаки на пам'ятки культурної спадщини України. Йдеться про руйнування або пошкодження через російські обстріли об’єктів культури різного значення — від місцевих до загальнонаціональних. У такому “рейтингу” Донеччина посідає третє місце.

Читати далі

Бібліотека імені Олени Пчілки у Покровську перетворилася на сучасний інформаційний простір для дітей за допомогою перемоги в грантовій програмі.

Читати далі

У тимчасово окупованому Маріуполі розпочали будівельні роботи біля кургану “Дід”. В охоронній зоні археологічної пам’ятки працюють екскаватори. Щодо пошкоджень Діда прокуратура відкрила кримінальне провадження. Розповідаємо, що це за пам’ятка.

Читати далі

У Львові відкрили виставку “Пам’ять роду. Маріуполь 70-80-х років на фотографіях з сімейних альбомів”. Її автор — маріупольський фотограф й журналіст Станіслав Іванов. Чоловік зібрав фото з архівів кількох сімей в один узагальнений альбом маріупольця, аби зберегти пам’ять про ті місця і нагадати, що втратили жителі зруйнованого та тимчасового окупованого міста.

Читати далі

Документальна стрічка, яка принесла Україні її першу статуетку “Оскар”, стала відтепер доступна для перегляду на онлайн-майданчиках.

Читати далі

20 березня 2024-го — день весняного рівнодення, тобто початок астрономічної весни. Вираховувати цю дату почали ще за давніх давен, адже це знаменувало прихід весни та оновлення природи. Розповідаємо, який символічний зміст мав цей день для наших предків, як до нього готувалися та як святкували. 

Читати далі

19 березня видатна українська поетеса святкує 93 роки. Ми зібрали кілька цитат з її поезії, які влучно описують війну, яку Росія розв’язала проти України.

Читати далі

Великий піст у 2024 році починається 18 березня. Це період перед Великоднем, коли віряни обмежують себе у їжі, розвагах, займаються духовним розвитком, тримають аскезу для очищення душі. Чого не можна їсти й робити під час Великого посту, та яких правил слід дотримуватись, якщо ви вирішили тримати піст — розповідаємо.

Читати далі

Прощена неділя — останній день святкування Масляної (Колодія). Вважається, що в цей день варто попросити пробачення в інших та відпустити образи самому. Після Прощеної неділі розпочинається Великий піст, який триває до Великодня. Як просити пробачення, відзначати цей день та вітати близьких — розповідаємо.

Читати далі
Останні новини за темою "Культура"