У січні 2025-го у Донецькій області залишилося десять підприємств, які продовжують пекти хліб — майже третина від усіх виробників у цій галузі. Скільки продукції вони виробляють та чи є дефіцит з хлібом у регіоні — читайте далі.
Про ситуацію з хлібопекарською галуззю Вільному радіо розповіла заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Олена Рибакова.
Так, до початку відкритого вторгнення на території Донецької області працювали 32 підприємства хлібопекарської галузі. У 2021-му на них виробили 30 тисяч тонн хлібобулочних виробів.
Однак 12 підприємств регіону припинили свою діяльність через початок бойових дій, з них два — релокувалися до більш безпечних регіонів України. Водночас десять фірм нині знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донеччини.
Як зазначила Рибакова, станом на січень 2025-го на підконтрольній уряду України території області у цій галузі залишаються працювати десять підприємств. У місяць вони виробляють 407 тонн хлібобулочної продукції.
Крім того, на власних потужностях печуть хліб чотири торгівельних підприємства. Також цю продукцію постачають фахівці хлібопекарської галузі з сусідніх областей та надають мешканцям області як гуманітарну допомогу.
“Потреба у споживанні населенням області (з розрахунку на 324,6 тис. осіб) у хлібобулочних виробах складає 3,9 тис. тонн. Враховуючи те, що крім власного виробництва, мешканцям області хліб завозиться з інших регіонів, а також надається у вигляді гуманітарної допомоги, на сьогодні дефіциту цієї продукції в області нема”, — запевнила Олена Рибакова.
Станом на січень 2025 року у регіону продовжують працювати три підприємства та сім ФОПів, які виробляють хлібобулочну продукцію для жителів регіону. За обсягами це:
Нагадаємо, майже 31 тисяча ФОПів припинила свою діяльність за перші місяці 2024-го. Найчастіше закриваються бізнеси у Києві, на Харківщині та Дніпропетровщині. Втім, нових сфер діяльності відкривається удвічі більше — понад 74 тисячі ФОПів.