Наталя Жукова
2020-02-21 20:03
Вино для здоров'я
Цікаві факти про користь напою з лекції бахмутської терапевтки (монолог)
Нещодавно в Бахмутській бібліотеці пили глінтвейн та говорили про користь вина. Лекцію про вплив напою на організм людини проводила терапевтка з Бахмута Тетяна Берестовська. Ми послухали про наукові праці та дослідження в цьому напрямку, і оформили короткий монолог за темою. Як часто і в яких дозах пити вино корисно — читайте далі в монолозі.
Тетяна Берестовська
Лікарка-терапевтка Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Бахмута
Енотерапія — це метод лікування різних захворювань та зміцнення здоров'я людини за допомогою спеціально підібраних вин та в певних дозах. Він отримав широке розповсюдження в країнах з давніми традиціями виноробства, тобто у Франції, Італії, Греції. Там вже давно розроблені спеціальні енотерапевтичні довідники з різними типами вин та дозами, для допомоги організму.
СИВА ДАВНИНА
Ще лікарі сивої давнини знали про лікувальні властивості вина та використовували його у практиці. Гіппократ радив використовувати біле вино для лікування плевриту, а розведене біле — для лікування проносу; при лихоманці він призначав вино тепле, а також розробив зовнішні пов'язки з вином, медом та ячмінною мукою для лікування поліартритів. Платон стверджував, що вино — це молоко для літніх людей. А в часи епідемій лікарі рекомендували пити не воду, а розведене столове вино, адже на третину розбавлене вино вважається знезараженим. Доведено, що в сухому вині бактерії туберкульозу та черевного тифу не виживають. А в 1886 році лікар Дмитрієв з Ялти систематизував знання про лікування вином, випустивши книгу "Лікування виноградом". І якщо завдяки такому лікуванню людство вижило та існує до сих пір, то, гадаю, час показав нам результат. Раніше продавали вино в аптеках за спеціальними рецептами;

В позаминулому столітті в Києві на Крещатику відомий фармацевт Арнольд Марцинчик продавав відоме загальноукріплююче вино "Сен-Рафаель". А зараз у Львові в музеї-аптеці можна придбати "залізне вино" — і як сувенір, і як приємний лікувальний засіб.
СУЧАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВИНА
В наші часи, у 2013 році вчені Паризького та Бордоського університетів завершили 30-річне дослідження, яке показало: вживання вина дає організму більше користі, ніж шкоди. Серед 35 тис піддослідних людей найбільш здоровими виявилися саме ті, хто регулярно вживав вино в помірних дозах. А вчені Лондонського університетського медичного коледжу встановили, що бути абсолютно непитущим в зрілому та старшому віці значно шкідливіше, ніж час від часу пити келих вина. Вони вивчили стан здоров'я 30 тис чоловік та жінок 40-60 років та довели, що ті, хто вживав вино не частіше 3-4 разів на тиждень були більш гнучкими, мали кращу фізичну форму та мали менше ускладнень при навантаженнях.

100-200 мл сухого вина знижує ризик виникнення інсульту на 70%, але зазначу: без додержання здорового способу життя, фізичної активності та контролю за рівнем цукру в крові одна лише "винотерапія", звичайно, не дасть бажаного ефекту.
Також слід пам'ятати й закон Арндта-Шульца: малі дози активізують життєві сили, середні дози — стимулюють, високі — пригнічуюють, а надвисокі — руйнують. На жаль, досить часто приходиться бачити людей з занедбаним здоров'ям, які зловживали вином. Тому згідно з вимогами ВООЗ безпечна разова доза вина для чоловіків складає 300 мл, а для жінок — 100-150 мл. Тобто це бокал до 200 мл 3-4 рази на тиждень — підкреслюю — натурального якісного вина: або виготовленого вдома по правильним технологіям, або якісне придбане в магазині.
ЧОМУ ВИНО КОРИСНЕ?
В процесі виготовлення вина відбуваються складні процеси ферментації, у вині переходять або утворюються більше тисячі корисних речовин: і антиоксиданти, і азотисті сполуки, харчові органічні кислоти, алкалоїди, стероїди, фенольні сполуки, глюкоза, фруктоза, вітаміни груп В, С, РР, мікроелементи, залізо, калій, магній, а також поліфеноли, які борються з вільними радикалами. Тому вино використовують в антиейджинговій (тобто антивіковій) терапії. Важливо, що червоне вино містить рослинні поліфеноли — флавоноїди, вони переходять туди зі шкірки ягід винограду, з кісточок та гребнів виноградного грона. При виробництві червоного вина це все подрібнюють все разом, ці всі речовини переходять у вино. Біле ж вино виготовляють з чистого виноградного соку, воно теж корисне, але поліфенолів не містить.
ВИНО В КОСМЕТОЛОГІЇ
Ще Клеопатра використовувала вино зовнішньо, тобто у ваннах, які покращували стан шкіри, обгортування в суміші вина з медом. Для сухої шкіри рекомендують маски з червоним солодким або напівсолодким вином в суміші зі сметаною, яєчним жовтком. А для масної шкіри краще підходить вино біле напівсухе. Вино використовують й в очищувальних та поживних масках.
ЯК ДОПОМОЖЕ ВИНО ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ?


При захворюваннях дихальних шляхів радять використовувати червоне столове вино типу "Мерло", "Каберне Совіньйон" з додаванням цукру, спецій та підігріте до 80 градусів. Тобто це глінтвейн.

При кашлі: 600 мл сухого червоного вина, 200 г меду, 200 г подрібненої ріпчастої цибулі — вживати по 50 мл тричі на день.

Для очищення судин: 2 стакани сухого червоного вина, півзубчика часнику, кориця, сік 2 лимонів, 3-4 шт гвоздики — закип'ятити, вживати по пів стакана двічі на день.

3-4 ст. ложки кагору на добу підвищує вміст гемоглобіну в крові, наприклад, після довгих простудних захворювань. Також разом із медом, прополісом та квітковим пилком він ефективний від хелікобактерної інфекції.

Білий сухий вермут використовують при захворюваннях нирок та сечокам'яній хворобі. Білі вина корисні при гіпертонії як сечогінне, при атеросклерозі, для апетиту.

Мускатні вина використовують при лікуванні неврозів, вегетосудинних дистоній, сприятливо впливають на органи дихання, коли сполучається дія вина та його аромату.

Червоні вина рекомендують при зниженому тиску, при ожирінні. Коли п'єте червоне вино разом з жирною м'ясною їжею, краще виділяється жовч, що покращує травлення. Цим пояснюють французький феномен — французи, які люблять поїсти, запивають все вином та не гладшають.

При авітамінозі корисні всі сухі вина.
Ігристі вина розслаблюють та рекомендуються при меланхолії. Тому бахмутяни вилікувані від меланхолії назавжди, бо поруч з нами завжди є ігристе.

Також, при сильному блюванні без зупину, коли не допомагають інші медикаменти, можна спробувати холодний сухий брют.

Тож, лікуватися вином приємно, корисно, це розслаблює людину та в помірних дозах якісне вино покращує й роботу печінки, шлунково-кишкового тракту, активізує роботу мозку. Тому має бути розумне вживання.

Зазначу, склад вина, виготовленого з фруктів та ягід, не є подібним до вина з винограду, кількість лікувальних факторів там менше. Для неповнолітніх та вагітних цей метод протипоказаний.
Глінтвейн. Рецепт Тетяни Берестовської:

0,5 л червоного сухого вина, 2 ст. л. меду, подрібнити пів лимона, додати спеції: пів чайних ложки кориці, подрібнений імбир, запашного перцю та дрібку гострого, гвоздику.

Спеції занурити у вино. Його не кип'ятити, а нагріти до 80 градусів і вживати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись публікацією

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів


Спонсор

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: