У технологічних картах детально розписали, як приготувати сучасні смачні й корисні страви для українських школярів. Меню виклали у вільний доступ, тож готувати за ним може будь-яка їдальня.
Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я України.
Нове шкільне меню розробив український шеф-кухар Євген Клопотенко. Разом з ним працювала команда соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food.
“Діти повинні будуть їсти за новими нормами. Це суперважка річ, але суперважлива для країни”, — каже Євген Клопотено в інтерв’ю виданню Deutsche Welle.
Свої надбання шеф-кухар передав спеціалістам Національного інституту харчових технологій. Вони розробили технологічні карти, які згодом пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я. А Держпродспоживслужба дала дозвіл на приготування їжі в шкільних їдальнях за оновленим меню.
Карти містять рецепти приготування різноманітних страв із зазначенням маси продуктів на одну порцію. Назви деяких страв доволі нетипові для українських їдалень: морквяний чи картопляний крем-суп, запечене філе курки з орегано, овочі з соусом “Бешамель”, бланманже, безглютеновий банановий бісквіт, чай масала тощо. Це допоможе відійти від радянських традицій приготування шкільної їжі та зробити її привабливішою для учнів.
Меню вже є у вільному доступі. Завантажити його можна за посиланням.
Перевага технологічних карт — їх не треба повторно погоджувати. Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема й зимового. В карті наведені всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, розроблені технологічні карти на безглютенові страви та інструкції з приготування такої їжі.
Також у нових шкільних стравах буде менше цукру. Тепер діти з’їдатимуть його не 70 грамів на день, а 25. Добовий обсяг солі становитиме не більше 5 грамів. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками й бобовими.
Зазначимо, раніше меню в школах укладали на 2 тижні окремо для зимово-весняного та літньо-осіннього періодів року. Тепер же воно чотиритижневе для всіх сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей.
Нагадаємо, реформу шкільного харчування в Україні почали впроваджувати з 1 вересня цього року. Поки що це підготовчий етап, а з нового року всі садки та школи мають перейти на нове меню.
Наші журналісти побували у садочках і школах Бахмутського району та перевірили, чи годують там дітей за новими нормами. Детально про це розповідаємо в цьому матеріалі.
Читайте також: