Як прожити на стипендію. Ми розпитали студентів, що вони собі готують, щоб вистачило грошей на місяць


image
Фото: з відкритих джерел

17 листопада у світі відзначають міжнародний день студента. На честь свята ми розпитали кількох студентів, як на стипендію можна їсти смачно та корисно. Тож читайте в матеріалі, що приготувати на перше, друге та навіть десерт.

Стипендія українського студента коливається від 420 гривень в училищах та до 1500 у вишах. Крім того, існують підвищені і президентські стипендії для тих, хто успішно навчається. Вони вже можуть бути до 2500 гривень. Тож ми розпитали студентів про їхні рецепти, щоб краще зрозуміти їхнє повсякдення та поповнити свою колекцію економних страв. 

Їжа для спортсменів по-студентськи

Про здорову їжу Вільному радіо розповідає бахмутянин, студент Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди Іван Тищенко. Він навчається на факультеті фізичного виховання, тож йому доводиться їсти корисну їжу з великою кількістю білків. Серед таких ідей найпростіше — це куряча грудка або м’ясо з кашею.

(Фото з архіву Івана Тищенка)

Інгредієнти:

  • Куряче філе, свинина, яловичина — 1 кг
  • Гречка, рис або булгур — 1 кг. 
  • Огірки, помідори — 2-4 од.

Спосіб приготування (15-30 хвилин). Нагріваємо сковороду. Миємо та ріжемо філе на 2 шматки. Потім обливаємо його олією, щоб приправа прилипла і добре трималася. На свій смак сіль, перець та інші приправи. По 3-4 хвилини смажимо з кожної сторони.

Як гарнір варимо гречку, булгур та інші каші. До нього з м’ясом також можна додати овочі.

(Фото з архіву Івана Тищенка)

Іван каже, що 1 кілограма м’яса з гарніром вистачає на 2-3 дні. Залежно від того, чи це буде м’ясо або куряче філе, ціна може коливатися від 100 до 180 гривень.

Іван також розповідає про альтернативний варіант, але не менш корисний. На приготування цієї страви потрібно кілька хвилин.

Інгредієнти: 

  • Творжний сир — 200 грамів
  • Ізюм — 80 грамів
  • Банан — 2 од

 Спосіб приготування (3-5 хвилин). Творожний сир викладаємо в тарілку, додаємо ізюм та перемішуємо. Нарізаємо банани та кладемо поруч. Можна додати у творожний сир, але так вони злипнуться. Тож краще покласти банани поруч. 

Як прожити на стипендію. Ми розпитали студентів що вони собі готують, щоб вистачило грошей на місяць

(Ілюстративне фото: з відкритих джерел)

За словами Івана — така швидка у приготуванні страва хоч і не дозволяє наїстися надовго, але це корисно. Чудовий варіант — це з’їсти творожну масу на сніданок. Інгредієнти на таку порцію виходять близько 40-50 гривень.

Печінка свиняча під томатно-соєвим соусом 

Рецептами страв з Вільним радіо ділиться також студент Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди з Бахмута Олександр Гончаров. Він каже, що зазвичай готує повноцінні страви, а не напівфабрикати.

“Це дешевше і смачніше, ніж сосиски чи котлети напівфабрикати купувати. Мівіною не будеш ситим. А пельмені дорожче”, — каже Олександр Гончаров.

Олександр пропонує приготувати печінку свинячу з томатно-соєвим соусом. Серед переваг цієї страви він виділяє її ексклюзивність, дешевизну інгредієнтів і кількість порцій.

“Інгредієнти коштують близько 90 гривень. Робити не важко. 15-20 хвилин воно маринується, а я своїми справами займаюся. Потім, коли смажиться, пару разів доводиться прийти помішати. Після приготування у вас залишається чудова підлива, щоб замочити набридлий рис, макарони, а також по 1-2 шматки печінки на прийом їжі”, — розповідає студент Олександр.

(Ілюстративне фото: 1000.menu)

Інгредієнти:

  • Печінка свинна — 1,5 кг
  • Часник — 4 зубчики
  • Томатна паста — 2 трикутники
  • Соєвий соус — 5 ст. ложок
  • Паприка суха — 2 ложки
  • Борошно — 2 ложки

Спосіб приготування (15-20 хвилин). Розводимо дві ложки борошна з двома ложками паприки та з натертим часником (чотири зубчики). Сипнемо солі до свого смаку. Заливаємо все соняшниковою олією, щоб була злегка рідкувата суміш. Це буде маринад для печінки.

Промиваємо печінку і нарізаємо невеликими шматками. Засипаємо “маринадом”, під закриту кришку і хвилин 15-20 залишаємо постояти.

Паралельно з цим томатну пасту розводимо п’ятьма столовими ложками соєвого соусу — це буде соусом.

Коли печінка постояла, викладаємо її на сковороду, злегка підсмажуємо до легкої скоринки та заливаємо окропом, щоб злегка покривало печінку. Тепер залишаємо печінку хвилин на двадцять тушкуватися, додаємо солі. За п’ять хвилин до закінчення тушкування заливаємо печінку соєво-томатним соусом. Доводимо до кипіння та залишаємо ще на 5 хвилин. Страва готова.

Суп з пельменів

(Ілюстративне фото: 1000.menu)

(Ілюстративне фото: з відкритих джерел)

Але якщо все ж хочеться пельмені, то Олександр пропонує приготувати суп. За словами студента це можна зробити за ті ж 15-20 хвилин, а також вкластися в бюджет до 70 гривень.

Інгредієнти:

  • Пельмені — 500 грамів
  • Цибуля — 1 од
  • Морква — 1 од
  • Картопля — 3-4 од
  • Спеції (базилік, перець, сіль) — на смак.

Спосіб приготування (15-20 хвилин).

Ставимо кип’ятити воду, кидаємо картоплю. Солимо на свій смак.

Паралельно робимо зажарку, з попередньо нарізаних цибулі і моркви. Це викладаємо на сковорідку политою олією.

Після того, як картопля трохи поварилася і вже не така тверда і пружна, додаємо у воду пельмені. Варимо суп до готовності пельменів. Як тільки ті спливають, кидаємо зверху підсмажені цибулю і моркву. 

Додаємо спеції. Також можна додати зверху зелень. Ще дві хвилини варимо і готово. Олександр радить також додавати в цей суп сметану.

Творожний десерт з печивом

(Ілюстративне фото: 1000.menu)

(Ілюстративне фото: moysup.ru)

І куди ж без десерту. Студентка Київського національного університету ім. Поплавського Анастасія з Бахмута розповіла, як за трохи більш ніж годину зробити смачний творожний десерт.

Інгредієнти:

  • Творожний сир м’який — 1 кг
  • Сметана +20% — 200 грамів
  • Цукрова пудра або цукор — 3 ст. ложки
  • Фрукти/ягоди на вибір
  • Печиво — 100 грамів
  • Желатин — 2 ст. ложки
  • Холодна вода — 150 мл.

Спосіб приготування (10-15 хвилин). Спочатку готуємо желатин. Розводимо його в холодній воді. Потім розігріваємо його на водяній бані. 

Печиво дробимо в крихти. У творожний сир додаємо сметану, і додаємо цукор або цукрову пудру. Перемішуємо і додаємо туди фрукти і ягоди на свій смак. 

Заливаємо у творожну масу желатин, знову перемішуємо. Наприкінці додаємо печиво. Все розмішуємо і виливаємо все у форму. Ставимо все в холодильник на 40-60 хвилин. Все готово.

Анастасія каже, що такий десерт зробити швидко і легко, а інгредієнти коштуватимуть близько 150 гривень.

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо Ви дочитали цей матеріал до кінця, сподіваємось, він був корисним для Вас

Ми дуже цінуємо те, що Ви з нами!

Запрошуємо Вас стати патроном Вільного радіо та підтримати нашу редакцію.

Якісна незалежна журналістика потребує багато зусиль та ресурсів, і саме Ви можете допомогти нам робити це чесно і кожного дня!

Щомісячна підтримка
Допомогти одноразово
Поділитись публікацією

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів


Спонсор

Останні новини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: