Великий піст: погляд священника та лікаря (монолог)

Наталя Жукова
2020-03-02 19:08

image
Фото з відкритих джерел

З понеділка 2 березня для християн східного обряду почався Великий піст, який триватиме до 19 квітня. Він  — найважливіший і найсуворіший, тому що передує найбільшому християнському Святу Великодня. Ми розпитали настоятеля храму Великомученика Феодора Стратилата в Бахмуті отця Сергія про роль посту в житті парафіян, а лікаря-гастроентеролога Яна Песина  — про те, як поститися без погіршення здоров’я.  

 Отець Сергій (пряма мова): 

“Піст  — це в першу чергу обмеження власних забаганок та житейських насолод, обмеження для тіла, а також час для посиленої молитви. Великий піст  — це десятина Богові: людина живе для себе протягом року, а цей період вона має можливість присвятити тільки Богові — творінню добрих діл, перш за все милостині. Але постити треба розумно: головне, щоб постила душа. В піст Церква радить перш за все не пити кров ближнього і не їсти ближнього, не обговорювати чиїсь гріхи, а звертати увагу перш за все на свої. Це час покаяння та визнання своїх гріхів, до себе суворіше відноситись і судити себе, каятись в них, щоб їх не повторювати. Ось ідея цього Великого посту.  

Іноді піст буває в гріх  — це коли людина постить напоказ, ради свого егоїзму, демонструючи, що вона краща. Піст — це не голод. Людина себе обмежує добровільно для того, щоб досягнути більшого успіху у своїх справах, перш за все духовних. 

Більше читайте молитви, Святе Письмо й інші духовні книги замість розважальної літератури. Обмежте доступ до інтернету та розважальних передач, не ходіть в гості заради розваги. Для сімейних людей  — це також обмеження в подружніх стосунках. Буває так, що жінка постить і каже своєму чоловікові: “Я відмовляю тобі”. Це треба робити по згоді — не заставляти другу половинку теж постити. Піст не повинен бути примусовим: піст має цінність тільки тоді, коли людина це робить добровільно. 

Великий піст (або Свята Чотиридесятниця) триватиме 6 тижнів, після нього — Страсний тиждень, тобто православні поститимуть всього 48 днів. Під час посту не дозволяється вживати продукти тваринного походження — м’ясо, масло, рибу, яйця, молоко, сир. Найбільш суворим Церква вважає пост в перший тиждень та в останній  — за церковним статутом в ці дні (окрім субот та неділь) не можна вживати навіть олію. В окремі свята, які припадають на період посту, дозволяється риба. 

Але не можна на всіх розповсюджувати ці правила. Від посту звільняються вагітні жінки та ті, які годують груддю,  діти до 14 років та люди похилого віку. Також хворі й ті, хто має дуже малий дохід, тобто які живуть з милостині. Звільняються від посту або отримують послаблення ті, хто харчується не зі свого столу  — якщо не вони самі собі готують, а їм готують (наприклад в санаторії, у відрядженні, під час подорожі). Люди, які тяжко працюють, теж можуть послаблювати або звільнятись від поста. Воїни — вони знаходяться в екстремальних умовах, тому вони теж звільняються від посту. 

Зазначу, що тим людям, які палять, Великий піст  — це найкращий привід кинути палити!”.

храм ПЦУ Бахмут
Отець Сергій в бахмутському храмі Великомученика Феодора Стратилата. Фото: парафія храму

Зазначимо, в храмі ПЦУ Бахмута окрім недільної Божественної літургії о 08:00 годині, в суботи другого, третього та четвертого тижня Великого посту проводитимуть поминальні суботи (тобто 14, 21 та 28 березня). Богослужіння пройдуть в храмі за адресою: вул. Чайковського, 23 (вхід з двору).

Та якщо ви людина релігійна і вирішили тримати піст — врахуйте стан свого здоров’я. Ось що каже про вплив посту на організм людини  лікар-гастроентеролог Бахмутської лікарні інтенсивного лікування (БЛІЛ) Ян Песин:

“Для здорового організму це досить суворе випробування, хоча й можливе. Але потрібен поступовий вхід в піст. Піст забороняє вживання білкової їжі та тваринних жирів, тому за тиждень до нього треба насичуватись білком  — їсти 1-2 яйця на добу, рибу, м’ясо, тобто щоб створити собі якесь депо (запас). 

Другий момент: людина, яка тримає піст, переходить на овочі, тобто вживає багато клітковини. Кишківник може зустріти це здуттям, урчанням, не перетравленням і тому подібними речами. Тому до клітковини необхідно звикати ще до входу в піст за 7-10 днів  — вводити в раціон каші, овочі, щоб звикнути до них до того, як їх стане в раціоні багато. 

Також можна додати кисломолочні продукти, які в піст будуть заборонені; для кишківника вони дуже корисні. Ось ці три моменти можна розглядати як підготовку до посту.  

Людям, які мають хвороби, постити не варто. До речі, я маю на увазі не тільки людей з хворобами шлунково-кишкового тракту. Це і люди, які лікуються у кардіолога, і люди з хворими суглобами  — тому що дефіцит білка може загострити деякі процеси. Коротко кажучи, якщо людина здорова, сильна та звертається до лікаря лише за профілактикою, то це все може піти їй на користь (якщо грамотно підготуватись та увійти в піст). А людина з хворобами, яка буде намагатись це робити, отримає загострення хронічних хвороб. 

Я б не сказав, що у нас збільшується кількість звернень після постів, тому що люди напевно знають про свої хвороби, і не багато хто ризикує йти на якість суворі обмеження. Також вагітним, дітям та підліткам не варто це робити. Можливо, я лізу не у свою справу, але зміст Великого Посту  — в деяких обмеженнях, яких можна досягати не лише відмовою від їжі”.

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись публікацією

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів


Спонсор

Останні новини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: