Класне таксі

480 - короткий номер

050 480 3333 - Vodafone

067 628 3333 - Київстар

093 148 3333 - lifecell

Завантажити додаток

Вертеп та ворожіння: українські традиції на Різдво на прикладі родини лемків з Донеччини

Діана Шароді
2020-01-06 14:29

image
Фото з відкритих джерел

Давні колядки, вертеп і вечеря з 12 пісних страв – це те, що робить унікальними традиції українського Різдва. Однак різняться звичаї між собою не тільки у різних країн, та й навіть у різних регіонів. Ми склали добірку найбільш популярних традицій, та розпитали у лемка з Донеччини Андрія Тимчака, які звичаї щодо святкування є у їхній родині.

 

“Різдво в нашій родині починається не 7 січня, а з 5 грудня”

Православне Різдво — 7 січня. Католицьке — 25 грудня. Однак у Званівці атмосфера одного з найбільших релігійних свят з’являється з самого початку зими.

“Різдво в нашій родині починається не 7 січня, а з 5 грудня. Тому що у нас є лемко-центр, ми самі — лемки, переселенці із західної України. І назвались так — лемко-центр. Це ті, хто хочуть підтримувати традиції та ін. Так чого ж з 5 грудня? Тому що перша коляда 5 грудня. І ось тоді починаються тренування вертепів. Зазвичай ми тренуємо 2-3 вертепи. Це старші і маленькі. В цей час у нас уже пішов такий собі передріздвяний настрій”, — так розпочинає розповідь активіст голова громадської організації “Чарівні руни” Андрій Тимчак. Святкують в родині за Православним календарем. 

родина Тимчаків, Званівка
Родина Тимчаків. Фото: facebook.com/Андрій та Юлія Тимчак

 

“25 грудня ми не відзначаємо, такої традиції у нас немає, бо це Католицьке Різдво. А ми святкуємо саме 7 січня”, — додає Андрій Тимчак.

 Православне Різдво

Різдво для православних сімей розпочинається з Святого Вечора. 

“А от 6 числа (січня, — ред) у нас є така штука, називається Свята Вечеря. І дружина готує 12 страв. Це пісні страви. Рецепти цих страв привезені з Карпат, бо ми переселенці звідти. Здебільшого там капуста, горох, картопля, риба, гриби. Сідаємо вечеряти вже коли темніє. Ми запалюємо свічку, біля столу збирається вся родина і ми вечеряємо”, — розповідає про свої традиції Андрій Тимчак. 

Відповідно до обряду, перед вечерею чоловік обходить будинок та посипає його сіллю, яку перед тим освятили в церкві, – це для захисту від злих сил. Для того в кутках стола розкладають часник. Під скатертину прийнято класти трохи сіна та копійок. Згідно з повір’ям, це для того, щоб наступний рік був щедрим на врожай і матеріальне збагачення. 

“Вечеря продовжується десь до двох годин, а потім, після вечері вже почалося Різдво, і все, не можна працювати. До вечері ще можна, а вже після вечері 7, 8 і 9 січня ніхто нічого не буде робити, бо це ж Різдвяні свята. А вже з 10 числа можна працювати, щось робити по господарству і вдома”, — розповідає про свою родину лемків Андрій Тимчак.

страви на різдво
Стіл з 12 страв. Фото з відкритих джерел

Ще одна традиція Різдва – залишати по ложці кожної страви для духів померлих родичів. В давнину українці вірили, що у великі свята померлі родичі приходять святкувати разом.

Усі три дні святкування супроводжуються співами колядок. Колядують під час застіль, коли йдуть один до одного в гості. Також діти ходять колядувати до сусідів і родичів, а за свою пісню отримують гроші або солодощі.

Вертеп

Це ще одна унікальна українська різдвяна традиція. Класичний сюжет вертепу – це історія про народження Ісуса Христа. Однак, часто до сценарію додають також історію українського народу.

“От сьомого числа ми випускаємо перші вертепи. Вони фарбуються, одягаються, і виходять. Вони у нас колядують, в принципі, 7 січня завжди приїжджають люди, щоб на це подивитись. Зазвичай зустрічаємо до 50 чоловік. У нас спочатку вистава, і вже від нас вертепи йдуть до людей. Крім того у нас в Званівці є ще 2-3 вертепи, вони самі збираються. Загалом буває так, що по Званівці ходить 5 або і 6 вертепів”, — розповідає Тимчак. Саме він у Званівці керує організаційними питаннями вертепу і пише сценарії. Щороку вони нові, однак збережені традиції і головні герої.

вертеп у званівці
Вертеп у Званівці. Фото: facebook.com/Андрій та Юлія Тимчак

Старий новий рік

“Щоб ви розуміли що таке “старий новий рік” — це коли люди в цю дату відзначали Новий рік за старим календарем. Вони вже, ті люди, повмирали. А ті, що залишилися, вони в цей день нічого не відзначають”, — говорить Тимчак. Тож такої традиції в їхній родині немає. Однак багато українців все ж розцінюють це як свято, накривають стіл і вдруге святкують новий рік. Ця звичка більше відноситься до радянських часів. 

Хрещення

“18 січня у нас також вечеря, це вже називається Хрещення. Так само вечеряємо, і одразу в цей же день у нас ходять щедрують”, — додає Тимчак. 

На Хрешенні цикл Різдвяних свят завершується.

 

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись публікацією

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів


Спонсор

Останні новини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: