Чи можете ви уявити Різдво на пляжі під сонцем, побачення на Святвечір чи традиційну вечерю з бараниною та тріскою? У різних куточках світу Різдво має свої неповторні ритуали без звичної нам куті, різдвяного павука чи дідуха. В Австралії смажать креветки, у Японії ходять до фастфуду, а у норвезьких оселях пахне свіжоприготованим печивом. Ми розпитали трьох українок, які живуть за кордоном, про найцікавіші святкові традиції у їхніх країнах. А наприкінці вас чекає бонус: 7 фактів про святкування Різдва ще у кількох країнах світу.
Японія — одна з країн, де Різдво не є державним святом. Адже основні релігії країни — це буддизм та синтоїзм, а християн там, за різними даними, не більше за 1-2 % від населення. Колись християнство було взагалі заборонене в Японії з політичних причин, відтак не святкували й Різдво. Відзначати цей день масово почали кілька десятків років тому. Це сталося під впливом західної культури.
“Японцям дуже просто переймати традиції інших культур та релігій, насолоджуючись веселою частиною та не віддаючи глибокого значення релігійній частині. Саме тому японці святкують Різдво, але не знають, що це день народження Ісуса і хто це такий”, — розповідає Вільному радіо українка Вікторія Кавабата, яка понад 13 років живе в Японії та веде блог про цю країну. На своєму ютуб-каналі Вікторія, або Торі, як називають її японці, має понад 1,3 мільйона підписників.
Японські міста, як і більшість інших у світі, яскраво прикрашають до зимових свят. Там також можна побачити гірлянди, Санта Клаусів та ялинки.
Однак Різдво у цій країні геть не схоже на українське, продовжує Вікторія. Для багатьох це день прикрас міста та святкової ілюмінації. А святкування дещо схоже на День закоханих.
“Японці вважають Різдво не сімейним святом, а святом парочок. 24 або 25 грудня багато хто йде на побачення. Гуляють красиво прикрашеним містом або вечеряють у ресторані. Дехто обмінюється подарунками, але не завжди. Якщо це сім’я — лише дітям подарунки дарують”, — продовжує дівчина.
Відрізняється і святковий стіл у Японії. Традиційно це смажена курка з мережі фаст-фуду та бісквітний торт, прикрашений білим кремом та полуницею.
“KFC продає спеціальні набори та приймає замовлення заздалегідь, а 24-25 числа вибудовується величезна черга. Чому саме курочка KFC? Загадка. Є теорія, що в американських фільмах на Різдво подають запечену курку/індичку, і тому у японців це з KFC асоціюється. Але реалістичніша версія — гарний маркетинг з боку KFC, який перетворився на цілу культуру. Це стосується і торта з полуницею — це нова традиція, створена маркетингом різних брендів. Полуниця асоціюється з різдвяними квітами, а білий колір — зі снігом”, — розповідає жителька Японії.
“Тут немає усього того, з чим традиційно у мене асоціювалися зимові свята”, — так описує Різдво в Австралії українка Марія Требушенко, яка кілька років живе у Брісбені.
Все через те, що Різдво у цій країні припадає на літній сезон. Тож замість снігових заметів і традиційних зимових розваг на людей чекають пляжі та пікніки.
Тут навіть жук має назву “різдвяний”, адже традиційно його можна побачити цього сезону.
Нетиповим, як для українців, є і святкове меню.
“В Австралії Різдво — це сімейне свято. У нас зараз літо, і тому традиції святкування дещо відрізняються. У день Різдва заведено збиратися родиною на барбекю або святковий обід чи вечерю. І також усією родиною розпаковувати подарунки. Деякі люди збираються родиною і їдуть на пляж замість традиційного застілля. Страви також відрізняються від українських: запечена індичка, креветки на грилі, легкі салати і традиційний десерт Павлова”, — розповідає Марія Требушенко.
Втім, попри кліматичні особливості, різдвяні традиції австралійців мають багато спільного із нашими. Різдво тут — державне свято, і відзначає його більшість населення (бо християнство — одна з найпоширеніших релігій в країні). Ще з кінця осені в Австралії починають прикрашати до Різдва вулиці та торговельні центри, встановлюють ялинки.
“Але ялинки лише штучні, жодного разу не бачила живу”, — коментує Марія.
Діти чекають на Санта Клауса та подарунки. Поширені й колядки. Зокрема, щороку у Мельбурні напередодні Різдва влаштовують “Колядки при свічках”, де співають місцеві та міжнародні знаменитості у супроводі симфонічного оркестру. Виставу транслюють по всій країні.
Різдво в Норвегії — чарівний час, а місцеві зимові пейзажі додають святкової магії, розповідає українка Валентина Максимович, яка переїхала до Холместранда.
“Для норвежців Різдво набагато важливіше, ніж Новий рік. Це свято сприймається як час для духовного оновлення, сімейної єдності та вдячності. Різдво норвежці проводять у колі рідних”, — продовжує Валентина.
До Різдва норвежці готуються заздалегідь. Прикраси починають продавати із жовтня, а з середини листопада розгортають різдвяні ярмарки.
Напередодні Різдва розпочинається Адвент: люди ставлять чотири свічки та щонеділі запалюють нову, аби відрахувати час до свята. У день Різдва Христового запалюють усі свічки, символізуючи тим самим світле свято. Також, починаючи з 1 грудня, норвежці розпаковують свої адвент-календарі з подарунками.
До свята люди яскраво прикрашають вулиці та оселі, а у вітальнях встановлюють ялинки.
“Колір Різдва — червоний. А обов’язковим атрибутом домашнього інтер’єру є кімнатна квітка “різдвяна зірка” (julestjerne). Щоб вписатися в червоний тренд, норвежці навіть прикрашають вікна червоними занавісками. І байдуже, що це тільки на різдвяні свята”, — ділиться Валентина.
Також серед традицій — 7 видів різдвяного печива. Його печуть власноруч або купують.
“Існує традиція випікати на Різдво 7 видів печива. Вони можуть бути у формі серця, зірки, сніжинки або ангела. Ці ласощі можуть бути упаковані в красиві банки, які продаються всюди”, — каже Валентина.
Святвечір, продовжує співрозмовниця, починається у норвежців 24 грудня о 17-й. Тоді лунає різдвяний дзвін, починається вечеря, а по телевізору співають Sølvguttene (місцевий хлопчачий хор).
Того ж вечора розпаковують подарунки. Дітям їх приносить Julenissen (на кшталт Санта Клауса).
У різних регіонах Норвегії є свої популярні різдвяні страви. Зокрема це:
Також під час різдвяних посиденьок норвежці п’ють гарячий глінтвейн зі спеціями та фруктами й куштують десерти: пудинги або кашу з чорносливом і молочним соусом.
Нагадаємо, також ми розповідали, чим прикрашали святкову ялинку в різні часи та як змінювалася ця традиція.