Підтримати
Фото: Анна Сердюк/Вільне Радіо

Солодкі з глазур’ю, солоні з прикрасами з тіста, з родзинками, цукатами, цедрою… У великодній кошик українці кладуть різні паски, все на власний смак. Печуть паски теж по-різному. Відрізняються традиції не тільки в регіонах, а й у родинах. Сімейними рецептами пасок поділилися і в нашій редакції. 

“Процес вимішування замість повноцінного тренування”, головна редакторка ділиться родинним рецептом паски

Головна редакторка Вільного Радіо Анна Сердюк щороку пече паски на Великдень. 

За її рецептом спершу треба підігріти 160 мл молока та розвести в ньому 20 грамів дріжджів. 

Далі — просіяти 500 грамів борошна і відділити жовтки від білків. Для цього рецепту потрібно 2 жовтки і 3 білки. Останні відразу потрібно збити в легеньку піну.

Половину від необхідної кількості муки потрібно залити молоком, у якому попередньо розчинили дріжджі, й додати 120 грамів цукру. Вимісити, але несильно, аби продукти просто трималися купи. Наступним етапом потрібно додати жовтки, збиті білки та 50 грамів м’якого масла (воно не повинно бути розтоплене). Дрібка солі та меленого кардамону додають пасці смаку та аромату.

Далі залишається додати решту муки, 150 грамів родзинок, попередньо залитих окропом, та добре вимісити тісто.

“Найскладніший етап — це вимісити. Якщо руками, то це на цілу порцію хвилин 40 поспіль. Краще робити це не голими руками, а в рукавичках (медичних чи одноразових хоча б), бо шкіра дуже збивається. Тоді ходиш як після бійки (сміється, — ред.). У мене руки слабкуваті, то я той процес за ціле тренування собі беру. І вже як вимісила, то поставити в тепло підходити. 

Для цього тіста тепла звичайної кімнатної температури малувато. Краще нагріти кімнату прямо, щоб трохи спекотно було. Тоді підійде класно. 

Того тіста вистачає поставити третину на форму. Як піднімаються — все заповнюють, бо ростуть”, — ділиться Анна Сердюк.

Зображення до посту: Сімейні рецепти й атмосферні спогади: редакція Вільного Радіо ділиться власними рецептами пасок і великодніми традиціями
Паска, яку приготувала Анна Сердюк. Фото: Анна Сердюк/Вільне Радіо

Тісто у формі потрібно залишити на годину-півтори, щоб воно заповнило 70-80% форми. Тоді вершечки треба змастити жовтком, а далі — поставити паски випікатися в розігрітій до 190 градусів духовці на 30-60 хвилин. Готові паски можна прикрасити на власний смак.

Приєднуйтесь до спільноти вотчдогів розвитку Донеччини

Ми віримо, що разом зможемо більше, тож кличемо вас долучитися до команди однодумців.

Підтримка нашої спільноти — це не просто фінансова допомога для медіа. Це інвестиція в майбутнє Донеччини та інструмент досягнення спільної мети.

Якщо ви поділяєте наші цінності та прагнете змін на краще — приєднуйтесь до нас!

Паска із секретом: Марія Санатарчук ділиться рецептом та лайфхаком бабусиної випічки

У родині журналістки Марії Санатарчук із Маріуполя паски печуть за іншим рецептом.

“Цей рецепт моя бабуся колись узяла у своєї сусідки. Паски за ним вона пече вже років 10, а то й більше. Робила так ще вдома, у Маріуполі, а тепер продовжує в евакуації. Другий рік надсилає нам ті пасочки поштою на Великдень”, — розповідає Марія.

Тож для приготування потрібно у миску вилити 0,5 літра підігрітого молока. Туди додати 100 грамів дріжджів, 5 столових ложок цукру й 3 склянки просіяного борошна. Перемішати й поставити в тепле місце підходити.

“Після змішування ця опара за консистенцією має нагадувати густу сметану. Миску з нею треба накрити харчовою плівкою, у якій потрібно зробити кілька дірок зубочисткою, і потім зверху ще рушником. Так вона має стояти хвилин 15-20, поки запрацюють дріжджі”, — коментує процес приготування Марія.

У цей час можна промити родзинки теплою водою, просушити паперовим рушником і відкласти на потім.

Далі до 10 яєчних білків треба додати чайну ложку солі й збити міксером до густих піків.

“Важливо, щоб усі інгредієнти були теплими. Бабуся дістає все, крім молока, звечора, а вже вранці починає робити тісто”, — зауважує Марія.

До 10 яєчних жовтків потрібно додати склянку цукру (можна трохи більше) та 2 пачки ваніліну або ванільного цукру. Цю масу треба збити до побіління.

Наступним етапом потрібно з’єднати опару, білки й жовтки за допомогою лопатки, не збиваючи. Туди додати 200 грамів сметани (приблизно 20% жирності) й перемішати. Далі починаємо вводити туди 8-9 склянок просіяного борошна, поступово вимішуючи тісто.

Коли ж тісто буде готове, починаємо вмішувати в нього 200 грамів м’якого солодковершкового масла (82,5% жирності) до моменту, поки воно не перестане липнути до рук (їх попередньо слід змастити рафінованою рослинною олією). Додати підготовлені родзинки й поставити в тепле місце на кілька годин.

“Залежно від розміру яєць і типу борошна, тісто може сходити досить довго. Тому, якщо у вас немає багато часу, можна скористатися такою хитрістю: у момент, коли будете змішувати рідкі інгредієнти, додати до тіста стопку горілки або самогону. Тільки потім слідкуйте, щоб воно не вилізло з миски. А ще важливо, що, поки підходить тісто, у домі не можна шуміти, аби воно не впало”, — радить Марія.

Далі із тіста потрібно зробити кульки, підгортаючи краї під низ, аби верхівка була гарною. Покласти їх у паперові форми для пасок — заповнити на третину. Почекати, поки тісто у формах трохи підніметься, а тоді поставити паски випікатися в духовку, розігріту на 180 градусів.

“Зазвичай паски печуться десь 35-40 хвилин. Коли вершечки стануть рум’яними, варто проколоти паски шпажкою: якщо на ній не залишиться тіста — паски готові. Потім, коли вони трохи охолонуть, можете намастити верхівку глазур’ю”, — підсумовує Марія.

Для глазурі потрібно розчинити чайну ложку желатину у двох столових ложках гарячої води. Тим часом зварити сироп: на вогні до перших бульбашок розмішати склянку цукру й чотири столові ложки води. Коли цукор розчиниться, зняти його з вогню й додати туди столову ложку лимонного соку. З’єднати всі частини глазурі між собою і збити міксером до густих білих піків.

“Під час приготування пасок в домі особлива енергетика”, менеджерка спільноти про сімейні традиції

У родині менеджерки спільноти Вільного Радіо Наталі Тищук не зберігся рецепт пасок, які завжди пекла бабуся. Але співрозмовниця добре пам’ятає ту сакральну атмосферу, яка панувала в домі під час цього процесу та аромат свіжої випічки, який можна було відчути із вулиці. 

“На момент приготування в хаті вже прибрано мало бути. Приступає кожна господиня, відповідно підготувавшись: в чисте вбрана, з чистими думками та молитвою. В хаті має бути тиша, прям повна, це особлива енергетика. Мені здається, всі господині, ставлячи паски до печі, рукою хрестили їх. 

У хаті та дворі відчувався неймовірний аромат. Він лився селом біля кожного двору. 

Діти терпіли, поки паски гарячі… Важливо дочекатись, поки мама чи бабуся прикрасять їх. 

Памʼятаю, як малесеньким мій синочок теж не терпів: поки всі поралися з пасками, він обрав собі найліпшу (маленьку), тихенько ходив по хаті і гриз її, поки інші ще печуться”, — розповідає Наталя.

Готували відразу багато пасок, бо родина в Наталі велика. Кілька пасочок обов’язково відносили на кладовище в поминальний день.

І найголовніше — на Великдень усі намагалися бути поруч із родиною й разом відвідувати рідні місця.

Раніше Вільне Радіо поговорило зі священником про те, як безпечно відсвяткувати Великдень у 2025 році.


Завантажити ще...