Секрет здорового харчування полягає у вживанні сезонних продуктів, адже природа створює саме те, що нам потрібно в певну пору року. Осінь — це ідеальний час, щоб заповнити свій раціон найкориснішими продуктами, які забезпечать ваш організм необхідними вітамінами та мінералами на зимовий період.

Гарбуз, наприклад, є справжнім джерелом калію, бета-каротину та містить близько 20% добової норми клітковини. Щоб залишатися здоровим і насолоджуватися осінню, просто додайте до свого меню більше таких сезонних дарів природи. Ось 10 найкорисніших осінніх продуктів, які варто включити у свій раціон для підтримки імунітету та загального самопочуття.

  1. Яблука. Для максимальної користі їжте яблука разом зі шкіркою, яка містить велику кількість антиоксидантів, клітковини та флавоноїдів. Крім того, розжовування яблучного насіння може допомогти збагатити організм йодом і залізом.
  2. Брюссельська капуста. Цей мініатюрний овоч — справжній скарб вітамінів: він містить добову норму вітаміну D, фолієву кислоту та залізо. Брюссельська капуста корисна для покращення зору, зниження рівня холестерину, підвищення імунітету та поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і головного мозку. Вагітним жінкам вона допомагає знизити ризик вроджених аномалій.
  3. Пастернак. Цей коренеплід багатий на калій і клітковину. Його протиспазматичні властивості допомагають при болях, викликаних коліками в нирках, печінці та шлунку, а також сприяє зниженню відкладень солей та каменів. Пастернак зміцнює імунітет і підтримує загальний стан здоров’я.
  4. Груші. Ці плоди відрізняються високим вмістом вітаміну C, клітковини, пектину та міді. Вони сприяють виведенню важких металів і токсинів з організму, покращуючи загальне самопочуття.
  5. Бруква. Цей коренеплід відзначається високим вмістом клітковини і вітаміну C. Бруква є чудовим джерелом життєвої сили і допомагає заповнити дефіцит вітамінів у зимовий та весняний періоди. Її харчові волокна сприяють боротьбі з дисбактеріозом і запорами.
  6. Цвітна капуста. Цей овоч відзначається високим вмістом вітаміну C та інших корисних фітонутрієнтів, що допомагає підтримувати імунну систему і захищати організм від хвороб.
  7. Гарбуз. Гарбуз виділяється завдяки своєму високому вмісту калію, бета-каротину та клітковини, яка становить 20% рекомендованої добової норми. Цей овоч корисний при серцевих захворюваннях, проблемах з нирками та печінкою, безсонні, геморої, атеросклерозі, простудах, подагрі, нервових розладах і проблемах із зором.
  8. Ріпа. Ріпа є відмінним джерелом вітамінів A, K, C, також там присутня фолієва кислота. Сік ріпи має болезаспокійливу, заспокійливу і відхаркувальну дію, допомагає розчиняти камені в нирках, покращує серцеву діяльність і позитивно впливає на захворювання суглобів ревматичного та не травматичного походження.
  9. Гранати. Гранатовий сік надзвичайно корисний для серця і судин завдяки високому вмісту вітаміну C, фолієвої кислоти і антиоксидантів, які сприяють зміцненню серцево-судинної системи та загальному покращенню здоров’я.
  10. Фініки. Дослідження показують, що всього 10 фініків на день забезпечують добову потребу в магнії, сірці, половину потреби в залізі та чверть потреби в кальції. Цей солодкий фрукт є чудовим джерелом необхідних мікроелементів для підтримки загального здоров’я.
  11. Грейпфрут. Грейпфрут відомий своїм високим вмістом лікопіну, а також вітаміну C, який покриває 75% рекомендованої добової норми. Пектин, що міститься в цьому фрукті, допомагає знижувати рівень холестерину, сприяючи покращенню серцево-судинного здоров’я.
  12. Мандарини. Ці пізньоосінні фрукти є відмінним джерелом бета-каротину і вітаміну C. Мандарини знижують ризик ожиріння, захищають від діабету 2 типу та хронічних захворювань, сприяють виведенню важких металів з організму, покращують стан зубів, зміцнюють кістки і відновлюють тканини. Вони також допомагають запобігти поглинанню холестерину в кишечнику та підтримують міцність кровоносних капілярів.

Завантажити ще...