Десерт "Шоколадний брауні з трояндовим варенням" до Дня народження Бахмута. Фото: Вільне радіо, Євген Клопотенко
string(206) "Десерт "Шоколадний брауні з трояндовим варенням" до Дня народження Бахмута. Фото: Вільне радіо, Євген Клопотенко "
Команда Вільного радіо об’єдналась з українським шефом та ресторатором Євгеном Клопотенком, аби створити десерт про Бахмут. Наша редакція підготувала історичну довідку з підбіркою можливих інгредієнтів, а шеф оформив їх у рецепт. Як його приготувати — читайте далі.
Команда Вільного радіо у співпраці з Євгеном Клопотенком поєднала у десерті смаки, які можуть нагадати про довоєнний Бахмут у його розквіті. Так з’явився десерт “Шоколадний брауні з шампанським і трояндовим варенням”.
“Троянда (бо в них було все місто), нотки ігристого (бо це все ж відома промисловість з міста) і сіль — як на краєчку для подачі, так і частина десерту (бо Соледар під боком, а раніше й офіційно був містом-супутником Бахмута). Це те, що точно хотілося поєднати. Але це зможуть впізнати й люди, що бували там один раз. А от для корифеїв нагадуванням стане навіть шоколад. Самостійно ще можна прикрасити фіалкою для більшого ефекту.
Таке от історично-смакове поєднання ми прагнули зберегти. І з допомогою Євгена Клопотенка це вдалося поєднати, як подарунок до Дня міста”, — розповіла шеф-редакторка Вільного радіо Анна Сердюк.
Десерт “Шоколадний брауні з трояндовим варенням” про Бахмут: як його готувати
Для приготування десерту “Шоколадний брауні з трояндовим варенням” вам знадобляться такі інгредієнти:
240 г масла;
100 г цукру;
2 ст.л. олії;
5 яєць;
75 мл шампанського;
170 г борошна;
100 г какао;
90 г темного шоколаду;
90 г темного шоколаду для прикраси;
200 г трояндового варення;
1 ч.л. солі.
Шоколадний брауні з трояндовим варенням: покроковий рецепт
Для початку варто взяти керамічну чи металеву форму розміром приблизно 20 на 20 см. Такої форми вистачить приблизно на 9 порцій. Якщо хочете більше, помножте інгредієнти на два та візьміть глибоке велике деко. Головне — застеляти усе пергаментом.
У миску викладіть 240 г мʼякого масла, 100 г цукру, влийте 2 ст. л олії. Збийте все разом блендером із насадкою віничок чи міксером до однорідності;
Додайте 5 яєць та збийте суміш до пишної текстури, влийте 75 мл шампанського;
В окремій мисці змішайте 170 г борошна, 100 г какао та дрібку солі. Додайте цю суху масу до вологої, перемішайте;
Налийте у сотейник воду, закипʼятіть її та поставте зверху жаротривку миску з 90 г шоколаду. Розтопіть його, помішуючи лопаткою. Додайте шоколад у тісто, перемішайте лопаткою, а потім блендером із насадкою віничок до повного обʼєднання.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Викладіть тісто в застелену пергаментом форму та розрівняйте його;
Наріжте решту 90 г шоколаду зверху на тісто та поставте брауні запікатися впродовж 25 хвилин;
Дістаньте готовий брауні з духовки та охолодіть. На вже холодний десерт викладіть 200 г трояндового варення та притрусіть 1 ч.л. солі. Розріжте на порційні квадратні шматочки.
Зазначимо, що цей десерт створили в рамках кампанії зі збереження спогадів про Бахмут епохи ХХ-ХХІ століття. Щоб закарбувати сучасну історію міста якомога повніше.