У громадах, де є переселенці з Авдіївки, проводять майстер-класи з приготування місцевої каші з історією. Збирає охочих традиційне приготування з позаминулого століття. Ми розпитали амбасадорку цієї страви: чим особливий рецепт, який став національною нематеріальною культурною спадщиною, та як правильно готувати Авдіївську кашу.
Авдіївська каша є визнаною нематеріальною спадщиною громади вже кілька років. Рецепт страви передала музею найстарша корінна жителька міста. Зараз їй 91 рік, і так готувала для неї ще її бабця.
“Технологія приготування збережена і по сьогодні, її готують за однаковим рецептом. В Авдіївці каша популяризується з 2018 року, у 2019 вона була включена в обласний перелік нематеріальної культурної спадщини, у 2022 – в Національний перелік НКС”, — розповідає журналістам Вільного радіо завідувачка Народного музею історії Авдіївки та амбасадорка культурної спадщини міста Тетяна Переверзева.
Тетяна не раз готувала кашу в самій Авдіївці, там з’явився навіть “Клуб любителів Авдіївської каші”. Проводили майстер-класи і для школярів. Така історичність, каже жінка, викликає і в неї особливі емоції.
“В моїй сім’ї Авдіївську кашу готую я. Про цей рецепт знала з дитинства, але традиція приготування в родині перервалась. Приготування каші створює особливу атмосферу, ніби народження дива. Тому готуємо нечасто”, — говорить Тетяна.
Зараз же, коли в Авдіївці небезпечно і більшості мешканців довелося виїхали, каша стала нагадуванням про дім. Тепер Тетяна Переверзева мандрує з майстер-класами з приготування каші у громади, де є переселенці з Авдіївки. Зокрема, вже вдалося побувати у Павлограді, Умані, а також в деяких громадах Івано-Франківської області.
“Я рада, що про Авдіївку тепер згадують не тільки в контексті війни та заводу. Я радію, що навколо традицій приготування каші об’єднується громада. Каша стає предметом гордості авдіївців. Мрію, щоб ця традиція жила”, — додає пані Тетяна.
Страва також стала і можливістю дякувати приймаючим громадам за гостинність. Так, 11 лютого Авдіївську кашу презентували у місті Вишневе, що на Київщині.
Відвідати майстер-клас можна попередньо заповнивши анкету за посиланням.
Якщо ж приїхати готувати з професіоналами не вдасться, то можна спробувати повторити кількавіковий рецепт самостійно.
Час приготування: 2 год 30 хв
Порції: 4-6
Інгредієнти:
1 стакан круглого рису
10 яєць
250 г вершкового масла
3 стакани молока
дрібка солі
2-3 ст.л. цукру або на свій смак
Раніше ми писали, що український борщ внесено до переліку Національної нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Читайте також: