Борщ занесуть до переліку Національної нематеріальної культурної спадщини, — Мінкультури
Фото: з відкритих джерел

Процедура приготування української народної страви, борщу, стане культурною спадщиною України. Її мають внести до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. 

 

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

В повідомленні зазначають, що за таке рішення проголосувала експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури 6 жовтня. В переліку має невдовзі з’явитися пункт “Культура приготування українського борщу

В Мінкультури додають, що включення борщу до переліку спадщини допоможе просунутись ближче до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО

Зазначимо, як повідомляло видання “Вокруг света”, процедуру внесення борщу до списку спадщини людства ЮНЕСКО почали ще у 2018 році. Але для цього необхідно було внести борщ до загальноукраїнського переліку нематеріальної культурної спадщини, що мають зробити незабаром.

Наразі процедурою внесення до списку ЮНЕСКО займається громадська організація “Інститут культури України”. Пресслужба організації повідомляє, що голова організації Євген Клопотенко зібрав фольклористів, істориків, аналітиків та інших людей, які мають відношення до культурної спадщини, які допомагали просунути борщ в український перелік. Вони зазначають: “борщ — справжній генетичний код України. Всюди різний, але єдиний”.

Команда дослідників рік їздила по різних регіонах України, щоб дізнатися унікальні рецепти приготування борщу. Найбільше команду вразив борщ з крові щойно заколеного кабана, який роблять на Волині. На Полтавщині, для прикладу, роблять борщ з квашеного буряку, а на Житомирщині його роблять з сухофруктів або грибів. Детальніше про проєкт та особливості приготування борщу в різних куточках країни читайте на сторінці організації за посиланням.

Читайте також:


Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Спонсор
Завантажити ще...