Тиждень з 20 лютого для православних християн є останнім перед Великим постом. А значить настав час пекти млинці та відзначати Масляну. Ми розпитали мешканців Донеччини секрети ідеальних млинців з місцевих продуктів.
“Якщо я скажу “джмелиний мед”, ви не повірите. Його дійсно й не буває. А от “мед від Джмеля” — це буває, це до нас значить”, — жартує поет Микола Джміль з Одрадівки Бахмутського району. Його офіційне прізвище — Сергієнко, а Джміль — це поетичний псевдонім.
Млинці він готує на козячому молоці та подає з медом і притрушує горіхами.
Мед у Миколи Джмеля свій — він займається бджолярством. Найбільше чоловік полюбляє квітковий мед степового різнотрав’я.
“Там і шавлія, і буркун та інші трави просторів Донецького кряжу, які ніколи не бачили плуга (тому що неможливо ті бугри зорати), а також долини річок Бахмут та Кодема”, — розповідає про свій мед Джміль.
Рецепт
— У мисці розмішати 3 яйця, підсолити та додати цукру на свій смак.
— Якщо є вершкове масло, 2 столові ложки розтопити та додати до яєць. Домішати 2-3 столові ложки сметани та 2-3 столові ложки олії.
— В тісто додати борошна та розтерти, аби не було грудочок (приблизно пів стакана).
— В тісто влити стільки козячого молока, щоб тісто вийшло не дуже густе і не дуже рідке (“як на млинці”) — орієнтовно 1 стакан. Тобто молоко треба вливати не все одразу, а поступово, доводячи тісто до потрібної “млинцевої” консистенції.
— Пательню розігріти, змастити її перед першим млинцем шматком сала чи вершкового масла та випікати млинці, вже не змащуючи пательню кожного разу.
— Кожний готовий млинець промащують вершковим маслом, а потім медом. Також полюбляють притрусити млинці перемеленими у блендері ядрами волоських горіхів чи ліщини (перед подрібненням їх можна трохи підсмажити). Млинці складають конвертиками чи згортають у трубочки та подають до столу.
Двічі переселенець Сергій Свириденко до відкритої війни мешкав в Іванопіллі Костянтинівського району. Після участі в АТО він створив екоферму “Козацьке подвір’я” з натуральними м’ясними делікатесами та крафтовими сирами з власної екологічно чистої сировини. На початку вересня через бої на сході чоловік разом зі своїм господарством переїхав на Волинь і продовжує розвивати справу на новому місці.
До Масляної Сергій Свириденко пропонує млинці зі своєю фірмовою начинкою — печінковим паштетом.
“У цьому паштеті — яловича печінка, також там є свиняче м’ясо та сало. М’ясо, часник, цибулю смажимо, перекручуємо у м’ясорубці, солимо-перчимо, розкладаємо по баночках, закатуємо та в автоклаві доводимо до готовності”, — розповідає фермер.
У закритій банці готовий паштет від фермера Свириденка зберігається один рік. Вартість 500-грамової баночки з паштетом — 80 грн. Замовити начинку можна тут.
Мешканка Званівки Ольга Канцір розповіла про налисники, які готувала ще її бабуся. Налисники — це млинці з начинкою, які приготували на “лисому молоці” (тобто з якого зняли вершки).
“Моя бабуся з Бойківщини готувала налисники з різним начинням: домашнім сиром, гречкою з грибами. Це зараз ми ледь не щодня м’ясо їмо, а тоді використовували й гречку, яка додавала поживності цій страві”, — розповідає жінка.
Рецепт
— Приготувати млинці за одним з рецептів.
— Зварити гречану крупу, додати в неї пересмажені гриби з цибулею. Цю начинку викладати на млинці та загортати.
— Викласти налисники у форму, полити сметаною та протушкувати.
Читайте також: