Підтримати
млинці на тарілці
Фото з відкритих джерел

Тиждень з 20 лютого для православних християн є останнім перед Великим постом. А значить настав час пекти млинці та відзначати Масляну. Ми розпитали мешканців Донеччини секрети ідеальних млинців з місцевих продуктів. 


Одрадівські млинці з горіхами та медом від Джмеля 

Якщо я скажу “джмелиний мед”, ви не повірите. Його дійсно й не буває. А от “мед від Джмеля”  —  це буває, це до нас значить”,  —  жартує поет Микола Джміль з Одрадівки Бахмутського району. Його офіційне прізвище — Сергієнко, а Джміль — це поетичний псевдонім.

Микола Джміль з Одрадівки
Микола Джміль. Фото: Facebook Любові Чепіги


Млинці він готує на козячому молоці та подає з медом і притрушує горіхами. 

Мед у Миколи Джмеля свій — він займається бджолярством. Найбільше чоловік полюбляє квітковий мед степового різнотрав’я. 

Там і шавлія, і буркун та інші трави просторів Донецького кряжу, які ніколи не бачили плуга (тому що неможливо ті бугри зорати), а також долини річок Бахмут та Кодема”,  —  розповідає про свій мед Джміль.

Рецепт

—  У мисці розмішати 3 яйця, підсолити та додати цукру на свій смак. 

— Якщо є вершкове масло, 2 столові ложки розтопити та додати до яєць. Домішати 2-3 столові ложки сметани та 2-3 столові ложки олії.

— В тісто додати борошна та розтерти, аби не було грудочок (приблизно пів стакана). 

— В тісто влити стільки козячого молока, щоб тісто вийшло не дуже густе і не дуже рідке (“як на млинці”) — орієнтовно 1 стакан. Тобто молоко треба вливати не все одразу, а поступово, доводячи тісто до потрібної “млинцевої” консистенції.

— Пательню розігріти, змастити її перед першим млинцем шматком сала чи вершкового масла та випікати млинці, вже не змащуючи пательню кожного разу. 

— Кожний готовий млинець промащують вершковим маслом, а потім медом. Також полюбляють притрусити млинці перемеленими у блендері ядрами волоських горіхів чи ліщини (перед подрібненням їх можна трохи підсмажити). Млинці складають конвертиками чи згортають у трубочки та подають до столу. 

млинці з медом
Млинці з медом. Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

Козацькі млинці з печінковим паштетом від донецького куркуля-АТОвця

Двічі переселенець Сергій Свириденко до відкритої війни мешкав в Іванопіллі Костянтинівського району. Після участі в АТО він створив екоферму “Козацьке подвір’я” з натуральними м’ясними делікатесами та крафтовими сирами з власної екологічно чистої сировини. На початку вересня через бої на сході чоловік разом зі своїм господарством переїхав на Волинь і продовжує розвивати справу на новому місці.

Сергій Свириденко на Козацькому подвір'ї
Сергій Свириденко. Facebook екоферми “Козацьке подвір’я”


До Масляної Сергій Свириденко пропонує млинці зі своєю фірмовою начинкою —
печінковим паштетом

У цьому паштеті — яловича печінка, також там є свиняче м’ясо та сало. М’ясо, часник, цибулю смажимо, перекручуємо у м’ясорубці, солимо-перчимо, розкладаємо по баночках, закатуємо та в автоклаві доводимо до готовності”, — розповідає фермер. 

печінковий паштет з Іванопілля
Паштет від “Козацького подвір’я” готова начинка для млинців. Фото: Facebook екоферми


У закритій банці готовий паштет від фермера Свириденка зберігається один рік. Вартість 500-грамової баночки з паштетом — 80 грн. 
Замовити начинку можна тут

Налисники зі Званівки з гречкою та грибами

Мешканка Званівки Ольга Канцір розповіла про налисники, які готувала ще її бабуся. Налисники  —  це млинці з начинкою, які приготували на “лисому молоці” (тобто з якого зняли вершки).  

налисники з гречкою
Ілюстративне фото з відкритих джерел


Моя бабуся з Бойківщини готувала налисники з різним начинням: домашнім сиром, гречкою з грибами. Це зараз ми ледь не щодня м’ясо їмо, а тоді використовували й гречку, яка додавала поживності цій страві”,  —  розповідає жінка.  

Рецепт 

—  Приготувати млинці за одним з рецептів.

— Зварити гречану крупу, додати в неї пересмажені гриби з цибулею. Цю начинку викладати на млинці та загортати.

— Викласти налисники у форму, полити сметаною та протушкувати.    

Читайте також:


Завантажити ще...