Сезон грибів: як не принести з лісу кошик отрути та що робити, якщо ви з’їли не той гриб
Фото: gribnik.info

Любителі “тихого полювання” вже відкрили осінній сезон і прямують підкорювати ліси. Як повернутися додому зі здобиччю та поласувати грибами без шкоди для здоров’я — читайте далі.

 

Кінець вересня та початок осінніх дощів — найкращий час для поїздки в ліс по гриби, кажуть досвідчені грибники. Однак перш ніж класти здобич у кошик, слід навчитися відрізняти їстівні гриби від отруйних.

“Вони виглядають по-різному. Наприклад, у білих грибів товста ніжка, крупна шляпка, та вони іншого кольору. Поганки в основному то білі, то сині, то сірі. В них неприємний запах”, — розповідає любителька “тихого полювання” з Бахмута Анастасія Полянська.

Для довідки:
Усі гриби поділяють на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні.

Серед отруйних — мухомори, бліді поганки, несправжні опеньки, несправжні печериці тощо.

Неїстівні гриби шкоди для здоров’я не представляють, але мають неприємний запах або смак. До таких відносяться жовчний гриб, несправжній дощовик тощо.

Умовно їстівні гриби виділяють гірку речовину, яка уражає слизову оболонку шлунку. Перш ніж їсти такі гриби, треба їх правильно обробити: відварити, засолити, засушити. З-поміж умовно їстівних грибів — грузді, вовнянки, зморшки та сироїжки.

Найбезпечніші гриби — їстівні. Це підберезовики, лисички, печериці, гливи, маслюки, опеньки, рижики та інші.

Сезон грибів: як не принести з лісу кошик отрути та що робити, якщо ви з’їли не той гриб
Фото з відкритих джерел

Зібрати гарний “врожай” можна у лісах Слов’янська, Лимана, Святогірська та Щурово, зазначає Анастасія Полянська.

До походу по гриби треба правильно підготуватися. Перш за все подбайте про свою безпеку. 

“Підготовка до подорожі у лісі починається з інформування близьких. Запам’ятайте, погодні умови можуть змінитися дуже швидко. Дітей одягніть у яскравий кольоровий одяг. Знайте приблизно свій шлях мандрівки. Візьміть із собою компас або скористайтеся компасом у телефоні. А також є мобільні додатки, які працюють без інтернету”, — радить головний інспектор відділу бахмутського управління ДСНС Станіслав Балдін.

При збиранні грибів пам’ятайте ці прості правила:

  • якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
  • сумніваєтеся у безпечності гриба — краще залиште його;
  • ніколи не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними;
  • найкращий час для збору грибів — ранок, бо тоді можна зібрати свіжі гриби, які будуть довше зберігатися;
  • вже вдома перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, в яких ви не впевнені;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • свіжі гриби не зберігаються довго. Тому промийте їх тричі в день збору та одразу приготуйте.

Що робити, якщо ви вже скуштували отруйні гриби або почуваєтеся зле після їди

Спочатку зверніть увагу на симптоми.

“Перші ознаки отруєння сповіщають про себе через півтори-дві години після вживання. Це симптоми загальної інтоксикації: нудота, блювота, загальна слабкість, задуха, судоми, сильна діарея, як наслідок — зневоднення”, — пояснює терапевтка та директорка напрямку “Букінг” медичного маркетплейсу DOC.ua Олена Грицай.

Лікарка зазначає: при перших симптомах варто одразу викликати “швидку”. А поки ви на неї чекаєте — спробуйте очистити шлунок. Можна механічним шляхом, натискаючи на корінь язика, або випити мінімум півтора літра води. Після цього приляжте й відпочиньте. А якщо морозить —  укутайтесь ковдрою та прикладіть грілку до ніг.

Читайте також:


Завантажити ще...