Кутя — це основна традиційна ритуальна страва, яку готують до новорічно-різдвяних свят, зокрема й до Святвечора. Пропонуємо вам рецепти цієї страви, якими поділилися з Вільним радіо три бахмутянки.
Мешканка Бахмута Людмила ділиться своїм традиційним рецептом, який передається в її родині вже у 4 поколінні. А початок історії цього рецепту йде із західної України.
(Фото: Медіа Тор)
“Беремо пшеницю, відварюємо, щоб була м’яка. Додаємо мак, але його треба попередньо розтерти так, як перець мелять. Додаємо будь-які горіхи, родзинки й цукор, щоб кутя була солодка”, — каже Людмила.
Усі інгредієнти потрібно перемішати та залити холодною кип’яченою водою. А пропорції можна підбирати “на око”, в залежності від ваших уподобань.
“Я беру спеціальну крупу, чищену пшеницю. Я її замочую, а потім відварюю у легенько підсоленій воді. Потім я заправляю її медом”, — ділиться своїм рецептом Оксана.
Вона каже, що для більш насиченого смаку в кутю додає курагу, родзинки та підсмажені горіхи. А потім – цукати й натерту цедру апельсина. А сам апельсин Оксана ріже маленькими шматочками і також додає у страву.
(Фото: DVH)
“В нас це сучасна кутя, бо раніше таких інгредієнтів не клали. А роблю я таку кутю вже не перший рік. Адже всім у сім’ї подобається”, — розповідає Оксана.
Бахмутянка Олена в якості основного інгредієнта для куті бере не пшеницю, бо її в магазинах рідше зустрінеш, а рис. Мед також не використовує: каже, у когось із гостей, які прийдуть на кутю, може бути на нього алергія.
(Фото: Копилка кулинара)
“Я беру рис, варю його. Окремо розтираю мак і цукор, попередньо розбавлений тепленькою водою. Також купляю, розминаю і додаю волоський горіх. Усе це змішую, і виходить кутя”, — каже Олена.
Вона зазначає, що за таким рецептом готувала кутю завжди, але 5 років тому вирішила додати у страву ще й цукати. Радить спробувати кутю з сушеними мандаринами: вони додають незвичної кислинки.
Читайте також: